Hoppa till innehåll

Bagare och konditor, lärlingsutbildning

Hotell, livsmedel, restaurang och turism

Lärling, 1400 poäng

Detta är en lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du kombinerar lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Om du väljer lärling som studieform så kommer du att vara minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats, resterande tid förläggs i skolan eller som hemstudier. På arbetsplatsen har du nära kontakt med din handledare och tillsammans med lärarna på skolan utformar ni din utbildning på bästa sätt. Målet med utbildningen är att du får den yrkeskompetens som arbetsgivare efterfrågar för en anställning. Du läser samma innehåll som elever som väljer att läsa yrkeskurser på dagtid i skolan eller på distans, lärling är bara ett annat sätt att utbilda sig på och vänder sig till dig som tycker om att lära dig praktiskt. Du följer arbetsplatsens schema vilket kan innebära tidiga mornar, sena kvällar och/eller helger.

Arbetsuppgifter

Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete. Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas. En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser. Arbetstiderna skiljer sig mellan olika typer av bagerier. På bagerier som säljer bakverk till butiker och liknande börjar du ditt arbetspass mycket tidigt. På de större industribagerierna är det ofta natt- och helgarbete och arbete i skift.

Förmågor

I yrket förekommer många tunga lyft av exempelvis mjölpåsar och bunkar och du står och går stor del av din arbetstid, detta kan vara påfrestande för rygg, axlar och knän så en god fysik är viktigt som bagare och konditor. Du behöver också vara organiserad, stresstålig, kreativ med känsla för färg, form och smak samt kunna arbeta med flera saker samtidigt.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Bagare och Konditor.
Länk: Bagare och Konditor

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

RLXAGE (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

RLXAGE-LÄ

Skolform

Gymnasial utbildning

Kurser (9 st)

Antal Kursstarter: 1

Filtrera

Rensa
Filtrera sökresultat
Kurslängd
1
Studietakt
1
Startdatum
1
Skolor
Platser
  1. Kursstart 5742265

    Kursstart
    Ansökan stänger
    Kurslängd
    Skola
    Astar AB
    Slutdatum
    Antagningsbesked
    Studietakt

    Kursen förekommer på följande platser

    Beskrivning

    Lärling innebär 4 dagar på arbetsplats och 1 dag i skolan. Utbildningen inleds med 2 veckors orienteringskurs där du får en inblick i vad yrket innebär – därefter går du ut på din lärlingsplats. Din lärare följer dig under hela din praktikperiod och tillsammans med din handledare ser de till att du får ta del av alla praktiska delar som ingår i utbildningen.

    OBS! Under praktiken innebär det obekväma arbetstider då yrket kräver tidiga morgnar och helger.

    Adressen till skolan är Terminalvägen 12B.
    Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur tillkommer.
    Studieupphåll mellan 20251219 - 20260105.
    Studieupphåll mellan 20261218 - 20270104.