Svenska som andraspråk 1, distans med fjärrundervisning
Språk
Distans, 100 poäng
Distansutbildning med fjärrundervisning innebär att du deltar i ett obligatoriskt lektionspass, på distans men i realtid, per vecka. Du erbjuds två olika tider varje vecka; en förmiddags- eller en eftermiddagstid. Du får schema för dina lektionspass första dagen du börjar utbildningen. Observera att tiderna kan vara olika för olika kurser och perioder under utbildningens gång.
Du läser med 50% studietakt.
Prov och andra examinationer genomförs alltid på plats i skolan. Datum för dessa får du under introduktionen.
Du behöver ha tillgång till dator med internetuppkoppling.
Du bekostar din kurslitteratur själv.
Att läsa på distans med inslag av fjärrundervisning innebär:
- att du kommer ha ett lektionspass digitalt med en fast schematid per vecka.
- att du får instruktioner och uppgifter via skolans digitala lärplattform
- att kontakten med din lärare sker i huvudsak via den digitala lärplattformen
- att du behöver tillgång till en dator och internetuppkoppling
- att du behöver kunna planera och genomföra dina studier självständigt
- att timmarna du behöver studera är minst lika många som vid klassrumsstudier – även om du själv kan vara mer flexibel i när du studerar
- att slutprovet görs på plats på skolan
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Strategier för att förstå och göra sig förstådd i samtal och diskussioner. Deltagande i samtal och diskussioner, där språk, innehåll och disposition anpassats till ämne, syfte, situation och mottagare, och där argument används för att tydliggöra egna åsikter och bemöta andras argument. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar.
- Skriftlig framställning av texter för kommunikation och reflektion. Strategier för att skriva olika typer av texter som är anpassade efter ämne, syfte, situation och mottagare. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter. Textuppbyggnad, textmönster och språkliga drag i framför allt berättande, beskrivande och argumenterande texter. Referat- och citatteknik samt hänvisningar till olika källor. Frågor om upphovsrätt och integritet vid digital publicering.
- Svenska språkets ordförråd och struktur i olika kommunikationssituationer.
- Läsning av och samtal om texter som används i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
- Läsning av och samtal om modern skönlitteratur författad av såväl kvinnor som män som ger inblick i olika kulturer, allmänmänskliga teman och svenska referensramar.
- Språklig variation i Sverige och i det svenska språket, med tonvikt på hur språkvariationen hänger samman med till exempel ursprung och bostadsort, ålder, kön och social bakgrund. Attityder till språklig variation. Digitaliseringens inverkan på språk och språkbruk. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt talat och skrivet språk.
- Jämförelse mellan svenska språket och elevens modersmål.
- Reflektion över språkinlärning, med tonvikt på hur muntliga situationer och texter kan användas för att bygga upp ordförrådet och utveckla språket.
Förkunskapskrav
Svenska som andraspråk grundläggande delkurs 4 eller motsvarande.
Ämnes-/kursplan
SVASVA01 (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
SVASVA01-DI
Skolform
Gymnasial utbildning
Antal Kursstarter: 0
-
Det finns inga kursstarter att ansöka till.