Kock i kombination med SFI, Järfälla Lärcentrum
Kombinationsutbildning
Klassrum, dag, 2300 poäng
Arbetsuppgifter
Som kock arbetar du med att planera, förbereda och tillaga maträtter samt presentera maten på ett tilltalande sätt. Att skapa menyer och göra inköp kan också ingå i arbetsuppgifterna. Som kock behöver du ha god kunskap om hygien på arbetsplatsen och i hanteringen av livsmedel. Du behöver också veta mycket om olika ingredienser och allergier. Exempel på arbetsplatser kan vara restauranger, hotell, skolkök, storkök, matbutiker, personalmatsalar, provkök eller inom livsmedelsindustrin. I restauranger lagar du maträtter efter gästernas beställningar. I storkök, skolkök och personalmatsalar brukar ett fåtal maträtter lagas i större mängder. I ett kök kan det vara varmt och hög ljudnivå. Arbetstempot kan vara högt under vissa delar av ditt arbetspass och tunga lyft förekommer i arbetet. Beroende på arbetsplats så kan arbetstiderna variera mellan dagtid, kvällstid och helger.
Förmågor
I arbetet kan det i perioder vara mycket att göra och därför är det bra om du är stresstålig och kan arbeta under tidspress. Det är också viktigt att du kan planera ditt arbete, arbeta med flera saker samtidigt, kunna samarbeta med andra i köket och vara kreativ för att kunna kombinera olika smaker och presentera maten på ett tilltalande sätt.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Kock.
Länk: Kock
Praktik
I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Praktisk information om utbildningen
Utbildningens upplägg är att yrkesutbildningen och svenska som andraspråk grundläggande kombineras. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid i klassrum och du behöver vara beredd på att lägga ned tid på dina studier. Dator och god datorvana krävs. Kostnad för kurslitteratur kan tillkomma.
Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?
Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.
Kombinationsutbildning
Lär dig svenska samtidigt som du läser en yrkesutbildning på gymnasienivå. Du gör praktik, lär dig språket och får goda chanser till jobb. Du läser på heltid varav minst 23 timmar i veckan i skolan plus eget skolarbete. Studierna håller ett högt tempo då du läser svenska tillsammans med en yrkesutbildning på gymnasienivå. Arbetsplatsförlagd lärande (APL) ingår i utbildningen. Under den perioden måste du följa din handledares arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen, eller att du arbetar på kvällar och helger.
Förkunskapskrav
Godkända betyg i SFI C eller motsvarande kunskaper.
Du får ej ha betyg i SFI D.
Ämnes-/kursplan
RLXAARKS-JLC
Anmälningskod
RLXAARKSKDJLC
Skolform
Gymnasial utbildning
Extern länk
Järfälla Lärcentrum (Länk till extern sida.)
Kurser (20 st)
- Svenska som andraspråk, grundläggande delkurs 2 (GRNSVAB)
- Svenska som andraspråk, grundläggande delkurs 3 (GRNSVAC)
- Svenska som andraspråk, grundläggande delkurs 4 (GRNSVAD)
- Hygien (HYGHYG0)
- Orienteringskurs, studie- och yrkesval (KGYORI11A50)
- Orienteringskurs, yrkessvenska (KGYORI11F100)
- Orienteringskurs, yrkessvenska (KGYORI11F50)
- Orienteringskurs, yrkessvenska (KGYORI11FJLC)
- Livsmedels- och näringskunskap 1 (LIVLIV01)
- Mat och dryck i kombination (MACMAT0)
- Matlagning 1 (MALMAL01)
- Matlagning 2 (MALMAL02)
- Matlagning 3 (MALMAL03)
- Matlagning 4 (MALMAL04)
- Specialkoster (MALSPE0)
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel (MÅTBRC0)
- Servering 1 (SERSER01)
- Service och bemötande 1 (SEVSEV01)
- Utbildning i svenska för invandrare kurs D, studieväg 2 (SFIKUD92)
- Utbildning i svenska för invandrare kurs D, studieväg 3 (SFIKUD93)