Hoppa till innehåll

Murare, lärling

Hantverks- bygg och verkstadsteknik

Lärling, 1000 poäng

Detta är en lärlingsutbildning

Lärlingsutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du kombinerar lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Om du väljer lärling som studieform så kommer du att vara minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. Du följer oftast arbetsplatsens schema vilket kan innebära tidiga mornar, sena kvällar och/eller helger.

Arbetsuppgifter

Som murare arbetar du med att mura väggar av lättbetongblock och klä hus med fasadtegel. Du kan också utföra putsning av fasader, stuckatur, utsmyckningar av gips, murverk till skorstenar, inredningsarbeten som innerväggar av tegel eller puts, fasadrenoveringar och i vissa fall även plattsättning. Som murare arbetar du oftast på företag som är specialiserade på murnings- och putsarbeten. Arbetsplatserna varierar och kan vara både inom privata eller offentliga miljöer med renovering eller nyproduktion. Viss resväg till arbetsplatsen förekommer. Arbetet sker oftast utomhus och ibland förekommer arbete på höga höjder.

Förmågor

För att arbeta som murare behöver du vara noggrann, ha god fysik och kunna arbeta självständigt med dina arbetsuppgifter.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för murare. Länk: Murare

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder och kurslitteratur kan tillkomma.

Efter yrkespaketet följer färdigutbildning på ett företag inom branschen innan du får ditt yrkesbevis. Färdigutbildningen får du genom en lärlingsanställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. Körkort (B) är en fördel.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Lärling

Lärlingsutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du kombinerar lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Om du väljer lärling som studieform så kommer du att vara minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. På arbetsplatsen har du nära kontakt med din handledare och tillsammans med lärarna på skolan utformar ni din utbildning på bästa sätt. Målet med utbildningen är att du får den yrkeskompetens som arbetsgivare efterfrågar för en anställning. Du läser samma kurser som elever som väljer att läsa yrkeskurser på dagtid i skolan eller på distans, lärling är bara ett annat sätt att utbilda sig på och vänder sig till dig som tycker om att lära dig praktiskt. Du följer oftast arbetsplatsens schema vilket kan innebära tidiga mornar, sena kvällar och/eller helger.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

BAXAHN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

BAXAHN-LÄ

Skolform

Gymnasial utbildning

Kurser (7 st)

Antal Kursstarter: 0

  • Det finns inga kursstarter att ansöka till.