Hoppa till innehåll

Bagare och konditor, Lärling

Hotell, livsmedel, restaurang och turism

Lärling, 1400 poäng

Arbetsuppgifter

Som bagare och konditor arbetar du i ett kreativt yrke med att baka olika typer av bakverk, till exempel matbröd, kaffebröd, tårtor, kakor och andra bakelser. Du kan använda dig av både maskiner och dina händer i arbetet. Förutom att baka så kan du också behöva planera vad som ska bakas och sköta inköp av råvaror.
Du kan arbeta på större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell och restauranger, och på bagerier och konditorier som har egen servering där du tar emot kunder som vill köpa fika. Arbetstiderna skiljer sig mellan olika typer av bagerier. På bagerier som säljer bakverk till butiker och liknande börjar du ditt arbetspass mycket tidigt. På de större industribagerierna är det ofta natt- och helgarbete och arbete i skift.

Förmågor

I yrket förekommer många tunga lyft av exempelvis mjölpåsar och bunkar och du står och går stor del av din arbetstid, detta kan vara påfrestande för rygg, axlar och knän så en god fysik är viktigt som bagare och konditor. Du behöver också vara organiserad, stresstålig, kreativ med känsla för färg, form och smak samt kunna arbeta med flera saker samtidigt.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Bagare och Konditor.
Länk: Bagare och Konditor

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

I utbildningen läser du antingen kursen Bageri 4, 100 poäng eller Konditori 4, 100 poäng som ger en breddad kompetens.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder, skor och kurslitteratur kan tillkomma.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Lärling

Lärlingsutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen riktar sig till dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du kombinerar lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Om du väljer lärling som studieform så kommer du att vara minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. På arbetsplatsen har du nära kontakt med din handledare och tillsammans med lärarna på skolan utformar ni din utbildning på bästa sätt. Målet med utbildningen är att du får den yrkeskompetens som arbetsgivare efterfrågar för en anställning. Du läser samma kurser som elever som väljer att läsa yrkeskurser på dagtid i skolan eller på distans, lärling är bara ett annat sätt att utbilda sig på och vänder sig till dig som tycker om att lära dig praktiskt. Du följer oftast arbetsplatsens schema vilket kan innebära tidiga mornar, sena kvällar och/eller helger.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

RLXACN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

RLXACN-LÄ

Skolform

Gymnasial utbildning

Kurser (12 st)

2 Kursstarter

  1. Kursstart 4830823

    Kursstart
    Ansökan stänger
    Kurslängd
    Skola
    Astar AB
    Slutdatum
    Antagningsbesked
    Studietakt

    Kursen förekommer på följande platser

    Beskrivning

    Lärling innebär fyra dagar på lärlingsplats och en dag i skolan. Utbildningen inleds med en orienteringskurs i två veckor där du får en inblick i vad yrket innebär – därefter går du ut på din lärlingsplats. Din lärare kommer att följa dig under hela din praktikperiod och tillsammans med din handledare på lärlingsplatsen ser de till att du får ta del av alla praktiska delar som ingår i utbildningen.
    Utbildningens sista kurs kan ersättas med Bageri 4.

    OBS! Under praktiken innebär det obekväma arbetstider då yrket kräver tidiga morgnar och helger.

    Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
    Studieuppehåll mellan 20241220 - 20250106.
    Adressen till skolan är Terminalvägen 12B.

  2. Kursstart 4830826

    Kursstart
    Ansökan stänger
    Kurslängd
    Skola
    Astar AB
    Slutdatum
    Antagningsbesked
    Studietakt

    Kursen förekommer på följande platser

    Beskrivning

    Lärling innebär fyra dagar på lärlingsplats och en dag i skolan. Utbildningen inleds med en orienteringskurs i två veckor där du får en inblick i vad yrket innebär – därefter går du ut på din lärlingsplats. Din lärare kommer att följa dig under hela din praktikperiod och tillsammans med din handledare på lärlingsplatsen ser de till att du får ta del av alla praktiska delar som ingår i utbildningen.
    Utbildningens sista kurs kan ersättas med Bageri 4.

    OBS! Under praktiken innebär det obekväma arbetstider då yrket kräver tidiga morgnar och helger.

    Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
    Studieuppehåll mellan 20241220 - 20250106 och mellan 20251219 - 20260105.
    Adressen till skolan är Terminalvägen 12B.